Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Bilimin Evrensel Kanunları
8 February 2012

Evrendeki herşey tam olarak aynı şekilde davrandığından bilim bir Evrensel bir dil gibidir. Yeryüzünde deneyimlediğimiz bilim yıldızları parlatan ve gezegenleri Güneş'in etrafında dolaştıran bilimdir!

Günbatımını ele alın örneğin. Dünya'da güneş battığı sırada gökyüzünde kırmızı, turuncu ve pembe renklerden oluşan bir gökyüzü meydana gelir. Çünkü Güneş gökyüzünde alçak olduğu sırada ışığı atmosferde daha çok toz parçacığı tarafından soğurulur ve farklı yönlerde dağıtılır. Işık gökkuşağındaki renklerin tümünden oluşmaktadır, fakat renkler farklı yönlerde saçılmaktadır. Toz mavi ışığı kırmızı ışıktan daha fazla dağıtır. Yani mavi ışık dağılırken geriye günbatımındaki kırmızı gökyüzü kalır.

Aynı şey uzayda da olur. Uzayın tozlu bölgeleri mavi ışığı kırmızı ışıktan daha fazla saçarlar. Evrenin çok tozlu bazı bölgelerinde, yıldız oluşum bulutları gibi, bu etki o kadar güçlüdür ki, ışığın renklerinin hiçbiri yeryüzüne ulaşamaz. Ama gökbilimciler akıllı: Özel teleskopları kullanarak büyük toz parçacıkları tarafından soğurulamayan ve dağıtılamayan ışığın farklı bir türünü gözleyebiliyorlar: kırmızı ötesi ışık. (Gözlerimiz kırmızı-ötesi ışığı göremez, ama onu kumanda ile televizyonu açmak için evlerimizde kullanıyoruz.)

Görüntüde Karina Bulutsusu adlı yıldız oluşum bölgesi gösteriliyor. Bu yeni görüntü Çok Büyük Teleskop adlı bir teleskop ile alındı. Gökbilimcilere bulutun içinde daha önce keşfedilmeyen birçok nesneyi gösterdi. 

İlginç Gerçek

Dünya'daki bilimsel kanunların Evrendeki tüm nesneler için geçerli kanunlarla aynı olduğunu ilk fark eden bilim adamı Isaac Newton'du.

Meer informatie

 Uzay Gazetesi'nin bu sayısı ESO Basın Bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.

Share:

Afbeeldingen

De wetten van de wetenschap
De wetten van de wetenschap

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box