Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Bolca Gökada!
21 March 2012

Birkaç tane parlak ve bir miktar sönük yıldızdan oluşan bu yeni uzay görüntüsü ilk bakışta çok da özel görünmüyor. Aslında burada görülen sönük nesnelerin hiçbirisi bizim gökadamız Samanyolu’nda içerisinde bulunmuyor. Gerçekte bunların her biri milyarlarca yıldız içeren çok uzak gökadalar.

Bu inanılmaz görüntüyü kaydeden teleskopun adı VISTA, bir Güney Amerika ülkesi olan Şili’de bulunuyor. Geceleyin gökyüzünü haritalamak için kullanılan dünyanın en büyük teleskopu VISTA. (Gökbilimciler bunlara ‘tarama teleskopları’ diyorlar, geceleyin gökyüzünde araştırma yaparken çok geniş alanları tarıyorlar.)

VISTA bu oldukça uzak ve sönük gökadaları tespit edebilmek için geceleyin gökyüzünün aynı bölgesini toplamda 55 saat süreyle gözledi. Bu süre boyunca gökadalardan gelen sönük ışık, damlayan suyun kovayı doldurması gibi teleskopun kamerasında toplandı. Bu sönük ışık damlalarını toplayan teleskop normalde geceleyin gökyüzünün karanlık ve boş gibi görülen bir kısmını gözleyerek yüzbinlerce gökadanın bu harika görüntüsünü oluşturdu.

 

İlginç Gerçek

Fotoğrafta kaç tane gökada görebiliyorsunuz? (Boyutunu büyütmek için resmin üzerine tıklayın.) Görüntü toplamda 200 000’den fazla gökada içeriyor.

Meer informatie

Uzay Gazatesi ESO Basın Bülteni'nin çocuklar için hazırlanmış halidir.

Share:

Afbeeldingen

Sterrenstelsels in overvloed!
Sterrenstelsels in overvloed!

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box