Uneori întrebări ce par a avea un răspuns foarte simplu pot ajuta oamenii de știință să înțeleagă cum funcționează Universul.
O astfel de întrebare este: de ce e cerul întunecat noaptea? Poate părea evident, dar acestă întrebare a dat cândva mare bătaie de cap astronomilor. Ei știau că Pământul își întoarce fața de la Soare noaptea. În același timp, ei credeau că Universul are o vârstă infinită și este infinit de mare. Dar dacă Universul ar fi fost infinit, atunci ar fi existat stele peste tot pe cer și cerul ar fi fost foarte luminous.
Pentru a înțelege de ce un Univers infinit de mare ar însemna să existe stele peste tot pe cer noaptea, îmaginati-vă că vă aflați în mijlocul unei păduri dense. Acum alegeți o direcție și încercați să mergeți în linie dreaptă. Dacă padurea ar fi infinită, indiferent de direcția aleasă, ar exista arbori care să vă blocheze drumul. Copacul ar putea fi foarte departe, dar ar fi foarte ciudat dacă nu ar exista niciun copac pe direcția respectivă.
Revenind la cerul nopții, unii astronomi au crezut inițial că există nori mari de praf, ca cel din imaginea de mai sus, care ar putea ascunde lumina unor stele, făcând ca cerul sa fie întunecat. Acum astronomii stiu că Universul nu este infinit de mare. Și acesta este motivul pentru care cerul este negru pe timpul nopții.
În concluzie, să nu-ți fie niciodată frică să ridici mâna în clasă și să pui întrebări. Nu există întrebări fără sens! Pentru a deveni un bun om de stiință, trebuie să-ți pui mereu întrebări legat de ceea ce te înconjoară.
Împlica-te: Există foarte multe site-uri unde poți întreba astronomii orice întrebare legat de Univers. Aici sunt unele dintre preferatele noastre:
- NASA - Întrebă un astronom pentru copii
- Întreabă un astronom, condus de departamentul de astrofizică al Universității Cornell din Statele Unite ale Americii.
Meer informatie
Acest Space Scoop este realizat pe baza unui comunicat de presă de la ESO.
Share: