Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Den store eksplosjonen ingen så
27 June 2013

En eller to ganger hvert 100. år blir en gigantisk atombombe detonert i vår egen galakse. I løpet av noen få korte uker sender den ut like mye energi som solen vår gjør i løpet av hele sin levetid! Denne kraftfulle eksplosjonen kalles en «supernova» og er resultatet av den dramatiske slutten på livet til en stjerne.

Supernovaen som inntraff mest nylig i vår galakse, Melkeveien, inntraff for litt over 100 år siden. Men, dessverre for våre tipptippoldeforeldre var eksplosjonen gjemt bak en tykk sky av gass og kosmisk støv langt vekk fra jorden. Så de kunne ikke være vitner til dette sjeldne synet. På grunn av det kosmiske støvet var det ikke før i 2008 at en gruppe astronomer endelig snublet over restene etter den utslettede stjernen som du kan se i bildet.

Når en supernova inntreffer, blir stjernens materie vanligvis blåst jevnt utover i alle retninger. Dette etterlater en sky som er mer eller mindre ryddig og symmetrisk. Men objektet i bildet følger ikke et slikt mønster. Mesteparten av stjernens materie ble blåst i retningen mot toppen av bildet og beveger seg fortsatt i den retningen med ekstremt høy hastighet. Fra disse ledetrådene har astronomer kunne trekke den konklusjonen av dette må ha vært en uvanlig energirik og rotete supernovaeksplosjon!

Så vidt vi vet inntraff den siste supernovaen i Melkeveien over 100 år siden. Hvis de skjer i gjennomsnitt hver 100. år, burde en ny inntreffe ganske snart. Så følg med på himmelen og kanskje du blir den første til å se den!

Kult å vite

Det var en berømt supernova på slutten av det 20. århundre kalt SN1987a. Denne eksplosjonen inntraff i en nærliggende galakse og var så kraftfull at den var synlig i hele fire måneder!

Share:

Afbeeldingen

De grote explosie die niemand zag
De grote explosie die niemand zag

Printer-friendly

PDF File
971,0 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box