Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Når er en komet ikke en komet?
7 November 2013

Gjennomsnittlig kan vi, med det blotte øyet, se én komet hvert år komme svevende over himmelen. Hvis du er heldig kan du kanskje se en selv og da vil dette bildet se veldig kjent ut! Men selv om dette ligner på en komet, er dette et objekt som forvirret astronomer når det viste seg at det var en enkel asteroide!

Asteroider er klumper av stein som er til overs fra solsystemet vårt som ble dannet for 4.6 milliarder år siden. Fra jorden ser de ut som små lyspunkter som beveger seg rundt på himmelen. Mange av dem, slik som denne, befinner seg mellom Mars og Jupiter i en region som kalles asteroidebeltet. Kometer derimot, finner man hovedsakelig i den ytre delen av solsystemet.

En gang i blant vil en komet vandre i nærheten av solen. Når dette skjer, lager det et fantastisk show for oss! Kometer er lagd av stein, støv og is. Hvis de kommer for nærme solen, vil varmen fra solen fordampe noe av isen. Dette fører til en fantastisk «hale» som kan ses når kometen farer over nattehimmelen.

Vi ser en kometlignende hale i dette bildet. Men asteroider er ikke lagd av is, så hvordan kan det ha seg at asteroiden har en hale?

Vel, asteroiden spinner veldig raskt, som fører til at den svake tyngdekraften har problemer med å holde på steinoverflaten sin og den begynner å fly avgårde! De seks kometlignende halene som strømmer fra baksiden av asteroiden består faktisk av støv og stein!

Kult å vite

Så langt har 100 til 1000 tonn av asteroidens materie blitt kastet bort. Det er rundt fire ganger vekten til Frihetsgudinnen!

Share:

Afbeeldingen

Een komeet die geen komeet is
Een komeet die geen komeet is

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box