Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Rosetta blir venn med en komet
6 August 2014

Etter å ha reist i 10 lange år over en avstand som tilsvarer halve lengden til solsystemet, og etter å ha gått rundt Solen fem ganger, har romfartøyet Rosetta endelig kommet frem til målet sitt: kometen 67P/Tsjurjumov–Gerasimenko!

Rosetta går for øyeblikket i bane 100 km over kometens overflate, hvorfra den sender detaljerte bilder av sin nye venn tilbake til Jorden. Over de neste ukene vil Rosettas hovedoppgave være å finne det perfekte landingsstedet for sonden den har med seg, kalt Philae (uttales FEE-læj).

Hvis alt går etter planen vil Philae om bare noen få måneder bli den første sonden som noen gang har landet på overflaten til en komet!

Men Rosettas reise slutter ikke der. Rosetta vil reise langsmed kometen i mange måneder mens kometen går i bane rundt Solen og tilbake til Jupiter igjen.

Om ett år vil paret befinne seg i sin korteste avstand til Solen på deres tur gjennom solsystemet – dette er punktet hvor kometen virkelig begynner å skinne.

Kometer er klumper av kosmisk is og stein, som betyr at når kometen 67P reiser nærmere Solen, vil den begynne å smelte. Den fordampede isen fra kometen vil danne en praktfull hale lik de vi noen gang er heldige å få se fare over himmelen.

Dessverre vil ikke kometen 67P være synlig på nattehimmelen uten et kraftig teleskop, selv med sin lysende hale. I stedet vil Rosetta gi oss noe bedre – et nært blikk på hvordan kometen endrer seg i varmen fra Solen!

Kult å vite

Romferden er oppkalt etter Rosettasteinen, en eldgammel steintavle som gjorde det mulig for oss å forstå de gamle egyptiske hieroglyfene. På samme måte som Rosettasteinen vil ESAs Rosettaromferd omforme vår forståelse av fortiden. Dette vil Rosetta gjøre ved å løse mysteriene bak objekter som er lagd fra restene etter solsystemets dannelse: kometer.

Share:

Afbeeldingen

Rosetta wordt vriendjes met komeet
Rosetta wordt vriendjes met komeet

Printer-friendly

PDF File
997,5 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box