Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Un eveniment exploziv cu origini întunecate
12 December 2016

În 2015 oamenii de știință au urmărit uimiți cum o stea a sfârșit prin cea mai strălucitoare explozie de tip supernovă văzută vreodată. Explozia a fost de 20 de ori mai strălucitoare decât galaxia noastră, depășind luminozitatea a 100 de milioane de stele. Partea ciudată a fost faptul că energia eliberată a fost cu mult peste ceea ce ar putea o supernovă să genereze.

 

…. sau, mai degrabă, ar fi ciudat dacă explozia ar fi fost într-adevăr o supernovă.

 

Știința presupune să încerci lucruri noi și să înveți din greșeli. Greșelile ne ajută să ne îmbogățim cunoștințele noastre despre Univers.

Oamenii de știință au ajuns acum la concluzia că acest joc orbitor de lumini nu a fost creat de o supernovă. Ei cred că a fost creat de un eveniment mult mai extrem - o gaură neagră care a distrus o stea care s-a apropiat prea mult.

 

În acest caz adevărul este mai  ciudat (și mult mai interesant!) decât credeau oamenii de știință inițial. O gaură neagră care se rotește distrugând o stea cu forța ei gravitațională este un eveniment foarte rar, fiind observat doar de câteva ori până acum.

 

Fiecare gaură neagră este înconjurată de o graniță invizibilă ce poartă numele de “orizontul evenimentelor”. Tot ceea ce trece de această linie este atras în graura neagră fără nicio șansă de scăpare. Cu toate acestea, în cazul găurilor negre care se rotesc rapid forța lor distrugătoare acționează mult dincolo de această limită.


Intormațiile acumulate până acum nu ne permit să fim 100% siguri că lumina a provenit de la o gaură neagră care a devorat o stea, dar acesta este explicația cea mai plauzibilă.

 

Interesant

O gaură neagră nu este de fapt o gaură, ci opusul ei. Gaura neagră despre care vorbim conține de 100 de milioane mai multă materie decât Soarele nostru împachetată într-un spațiu foarte, foarte mic.

Share:

Afbeeldingen

eso1644a
eso1644a

Printer-friendly

PDF File
935,4 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box