Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Devasa Yıldızlar Bile Tüy Gibi Düşer
16 July 2018, Istanbul

 

400 yıldan daha uzun bir süre önce, ünlü bilim insanı Galileo Galilei Pisa Kulesinin tepesine çıkıp farklı ağırlıkta iki topu düşürdü. Daha ağır olan topun daha çabuk düşmesi beklenirken, aslında ikisinin de aynı anda yere çakıldığını gözlemledi.
 Bu büyük bir keşifti; bize bir cismin kütlesinin onu etkileyen yer çekimini değiştirmediğini gösterdi. Her şey ne kadar ağır olsa da aynı hızda düşer.
 Yıllar sonra, bir astronot deneyi Ay'da tekrarladı. Bir tüy ve bir çekici aynı anda, aynı yükseklikten düşürdü, ve ikisi de aynı anda yere düştü. Dünya'da olsa bu gerçekleşmezdi, çünkü Dünya'daki atmosfer düşen cisimleri itip, farklı oranlarda yavaşlatır.
 Bugün yerçekimini Albert Einstein sayesinde Galileo'nun zamanına göre çok daha iyi anlıyoruz. Yaklaşık 100 yıl önce, Einstein şu ana kadar laboratuvarlarda ve Güneş Sisteminde tüm testlerden geçen yerçekimi teorisini öne sürdü.
 Fakat astronomlar sürekli Einstein'ın teorisini olağandışı koşullarda kanıtlamanın yeni yollarını arıyorlar. En son yapılan test uzaktaki bir grup yıldızı kullanarak teorinin süper güçlü yerçekimi olan cisimlerde çalışıp çalışmadığını kanıtladı.
 Bu grupta iki küçük beyaz cüce yıldızı ve bir pulsar vardı. Bir pulsarın yerçekimi Dünyanınkinden 2 milyar kat daha güçlüdür. Bu onu ideal deney örneği yapar.
 Einstein haklıysa, pulsar ve en yakın beyaz cüce uzaktaki beyaz cüceye aynı hızda çekilmeli.
 Pulsarlar hareketi ölçmek için kullanışlı bir yol sunuyor - parlak ışık ışınları atıyorlar. Bir deniz feneri gibi, pulsar Dünya'ya saniyede 366 ışık ışını yolluyor. Bu düzenli ışınlar bize pulsarın nasıl hareket ettiğini gösteriyor.
 6 yıl ve 8000 ölçüm sonra, astronomlar pulsar ve beyaz cücenin aynı şekilde hareket ettiğini gördüler - Einstein'ın yerçekimi teorisi yine tam puanla geçti!

İlginç Gerçek

Einstein'ın teorisine göre, yerçekimi nesnelerin yanı sıra ışığı da etkiliyor. Işık güçlü yerçekimi olan nesnelerin etrafında hareket ettikçe bükülüyor. Bu olayla ilgili daha fazlasını Space Scoop'un "Bebek Yıldızları Bulan Dev Kozmik Büyüteç" sayısında öğrenebilirsiniz.

Share:

Afbeeldingen

Zelfs gigantische sterren vallen als veertjes
Zelfs gigantische sterren vallen als veertjes

Printer-friendly

PDF File
949,1 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box