Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Lovci na supernove!
1 August 2012

Poglejte tole novo fotografijo neke galaksije. To je najbolj podrobna fotografija te galaksije doslej! Na sliki je videti kot povsem miren kraj, a v zadnjih 30 letih so astronomi v njej opazili dve siloviti eksploziji zvezd.

Eksploziji masivne zvezde pravimo supernova. Te eskplozije so med najbolj energetskimi dogodki v vesolju in so tako svetle, da so pogosto za kratek čas svetlejše od celotne galaksije, nato pa v nekaj tednih ali mesecih ugasnejo. V tem kratkem času lahko supernova odda toliko energije, kot je bo Sonce oddalo v vsem svojem življenju!

Prvo supernovo v tej galaksiji so odkrili profesionalni astronomi s pomočjo velikega teleskopa, ki stoji v puščavi v državi Čile v Južni Ameriki. Drugo pa je leta 2007 odkril mož iz Južne Afrike, imenovan Berto Monard, ki rad na nebu lovi te eksplozije s svojim lastnim teleskopom. Berto je eden od mnogih lovcev na supernove po svetu, ki to počnejo za lastno zabavo!

Toda kako ujeti supernovo? Tako da skozi teleskop fotografirate galaksije in nove fotografije primerjate s starejšimi. Vsaka sprememba v svetlosti dela galaksije lahko pomeni, da je tam eksplodirala neka zvezda.

 

Cool dejstvo

Lansko leto je  10-letna Kathryn Aurora Gray iz Kanade postala najmlajša odkriteljica supernove! Morda lahko izboljšate Kathrynin rekord! Če nimate teleskopa, se lahko na lov na supernove podate s pomočjo fotografij na tej spletni strani: www.zooniverse.org/project/supernovae

Meer informatie

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

Afbeeldingen

Supernova jagers!
Supernova jagers!

Printer-friendly

PDF File
1015,8 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box