Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Od zrn do planetov
30 November 2012

Že dolgo časa vemo, da planeti nastanejo in živijo okrog zvezd. Tak primer je naše osončje, kjer je Sonce starševska zvezda vseh planetov v našem osončju. Sedaj pa so astronomi odkrili sledi, da morda tudi neka druga vrsta teles lahko naredi svoje planete! To pomeni, da so skalnati, Zemlji podobni planeti v vesolju morda bolj pogosti, kot se nam je sploh sanjalo!

Ko se zvezda rodi, preostali plin in prah tvorita okoli nje ploščat disk, ki je nekoliko podoben Saturnovim obročem. V tem disku včasih nastanejo majhna zrna prahu iz skalnate snovi. Ta zrna se lahko nato zaletavajo in zlepijo skupaj ter tako tvorijo vedno večja in večja telesa — tako se rodijo planeti.

Sedaj pa so astronomi prvič opazili trdna zrna v plinastih diskih okoli neke 'rjave pritlikavke' — telesa, ki ni ne planet ne zvezda. Rjavim pritlikavkam včasih pravijo tudi 'neuspele zvezde'. So prevelike, da bi jih uvrstili med planete, in imajo lahko do 80-krat toliko mase kot Jupiter, največji planet v Osončju. A so kljub temu premajhne, da bi lahko pričele kuriti gorivo v svojih jedrih in zato ne svetijo svetlo, tako kot zvezde.

Doslej astronomi iz večih razlogov niso pričakovali, da bodo našli trdna zrna okoli rjavih pritlikavk. V glavnem zato, ker njihovi diski ne vsebujejo veliko snovi, zato so zelo majhne možnosti, da se drobni delčki zaletijo in združijo v večje. A izkazalo se je, da so se motili in da ta zrna okoli rjavih pritlikavk obstajajo. Možno je celo, da so v nekaterih primerih drobcena zrna že zrasla v skalnate planete, kar je še povečalo možnosti, da zunaj v vesolju najdemo svet Zemljine velikosti!

Cool dejstvo

Rjave pritlikavke res niso tako svetle kot zvezde, a malo vseeno sijejo. To pa zato, ker gravitacija nenehno stiska snov v njih. To rjave pritlikavke segreje in zato šibko žarijo v temno rdeči barvi.

Meer informatie

 

To je otroška verzija novice ESO.

Share:

Afbeeldingen

Van korrels tot planeten
Van korrels tot planeten

Printer-friendly

PDF File
933,7 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box