Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Fødselsannonse fra verdensrommet
21 August 2013

Babyer kan være irriterende, enten de er med på lange flyturer eller forstyrrer deg tidlig om morgenen. Men generelt er de ikke farlige. Det samme kan ikke sies om babystjerner. Unge stjerner er ekstremt voldelige. De skyter ut materie med en utrolig hastighet – jetstråler som beveger seg tusenvis av kilometer hver time. Når disse jetstrålene krasjer med gass og kosmisk støv som befinner seg rundt den unge stjernen, dannes en lys klump kalt et Herbig-Haro-objekt, som lever i tusenvis av år. Dette bildet viser et nærbilde av et Herbig-Haro-objekt: du kan se de fantastiske jetstrålene som strømmer på tvers av skyen som et gigantisk fyrverkeri. Det ser ikke ut til at stjerner er beskjedne når det gjelder å sende ut fødselsannonser!

De rosa og lilla jetstrålene til venstre flyr mot jorden mens de andre beveger seg vekk. Jetstrålene som beveger seg vekk fra oss er nesten usynlig i alle andre bilder tatt av dette objektet, skjult bak skyer av kosmisk støv. Dette nye bildet fra ALMA-teleskopet viser endelig denne detaljen i fantastisk gult og grønt. Bildet avslører også noe annet: disse jetstrålene er mer energiske enn astronomer hadde forventet. De raser gjennom verdensrommet med en fart på over en million kilometer per time. Hvis du kunne reist så fort, ville du bare brukt 20 minutter på å reise til månen fra huset ditt!

Kult å vite

Disse jetstrålene ser små ut sammenlignet med den sorte skyen rundt dem. Men de er faktisk hundrevis av ganger lenger enn hele solsystemet vårt!

Share:

Afbeeldingen

Geboortekaartje uit de ruimte
Geboortekaartje uit de ruimte

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box