Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Unikt tilbud: To galakser til prisen av én
22 November 2013

Universet sørger for at vi aldri kjeder oss ved å komme med en konstant strøm av mysterier og overraskelser. Forrige uke fikk astronomer seg en overraskelse når en galakse som er blitt observert mange ganger før viste seg å være to separate galakser! Galakseparet sett i dette bildet er plassert nesten rett bak hverandre og har slik lurt astronomer i en årrekke.

Den nærmeste galaksen (i rosa) kalles UGC 10288. Det er en spiralgalakse, men fra vårt utsiktspunkt på jordkloden ser vi den rett fra siden, som er grunnen til at den ser så tynn ut. Galaksen lengst unna (i blått) er nesten 7 milliarder lysår unna. To gigantiske jetstråler skytes ut av toppen og bunnen til denne galaksen, og en av de kan ses i dette bildet.

Den nye observasjonen har vist seg å være veldig heldig for astronomer. Den avslørte galakseduoen gir vitenskapsmenn en mulighet til å lære nye fakta om de nærmeste galaksene. Ved å bruke lyset fra galaksen som ligger bakerst, som beveger seg gjennom den nærmeste galaksen og inn i våre teleskoper, kan vi måle egenskapene til den nærmeste galaksen mer nøyaktig enn før.

En ting som har blitt avslørt av de forbedrede bildene av UGC 10288 er at stjerner ikke dannes så raskt som vi først trodde. Dette er fordi mange av de tidligere målingene av galaksen også inkluderer lys fra galaksen i bakgrunnen.

Kult å vite

Jetstrålen du kan se komme ut av galaksen i dette bildet er gigantisk. Ti av disse lagt etter hverandre vil være like lange som galaksen vår!

Share:

Afbeeldingen

Aanbieding: twee sterrenstelsels voor de prijs van één!
Aanbieding: twee sterrenstelsels voor de prijs van één!

Printer-friendly

PDF File
935,9 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box