Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
De ekte romsjimpansene
20 March 2014

Hvis du er heldig nok til å leve i en del av verden hvor du nesten ikke ser en sky på himmelen, ta det helt med ro. Du kan se på skyer utenfor atmosfæren vår i stedet – ute i verdensrommet!

Kosmiske skyer kalles stjernetåker og de er ganske forskjellige fra skyene på jorden. For det første: stjernetåker består av kosmisk støv og gass, hovedsakelig gassene hydrogen og helium. De kan ha en utstrekning på hundrevis av lysår – som er milliarder og milliarder av kilometere!

Akkurat som skyene som svever over himmel vår, kommer stjernetåkene i mange ulike former og størrelser. Den fargerike samlingen av gass og unge, lyse stjerner i dette bildet danner en del av Apehodetåken.

Apehodetåken er en type kosmisk sky kjent som en «emisjonståke». Det betyr at den sender ut synlig lys. Gassen i denne stjernetåken er bemerkelsesverdig varm på grunn av de glødende, nyfødte stjernene som sprer stråler av varme partikler som er fulle av energi til omgivelsene sine. Dette ligner måten sollyset varmer opp planeten vår på, bare at det blir mye, mye varmere!

Emisjonståker gløder ofte rødt eller rosa fordi de er fylt av hydrogengass. Apehodetåken er ikke rosa i dette bildet fordi den ble fotografert av et spesielt teleskop som samler infrarødt lys. Dette er lys som er usynlig for oss mennesker, så astronomer fargelegger dette lyset i en annen farge slik at vi kan se det.

Du kan se hvordan Apehodetåken ville sett ut for våre øyne i det andre bildet – og den er veldig rosa!

Kult å vite

Du har kanskje sett filmen «Space Chimps» («Romsjimpanser» på norsk)? Visste du at det har vært ekte apekatter i verdensrommet? Lenge før den første menneskelige kosmonauten ble dyr sendt ut i verdensrommet. Den første apekatten besøkte verdensrommet i 1949 og siden den gang har mange dyr også vært der: katter, hunder, kaninen, skilpadder, maneter, edderkopper, frosker og flere!

Share:

Afbeeldingen

Dieren in de ruimte
Dieren in de ruimte
Apenkopnevel
Apenkopnevel

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box