Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Kosmisk magnetmysterie er løst!
14 May 2014

Universet er utrolig stort og fylt av utallige rare og fantastiske objekter, så det er ingen overraskelse at vi oppdager nye ting nesten hele tiden. Men noen nye oppdagelser er mer spennende enn andre – sånn som denne ukens oppdagelse. Den løser en 35 år gammelt mysterium: mysteriet om den ensomme magnetaren.

Når stjerner dør, dannes nye og eksotiske objekter. Typen objekt som dannes bestemmes av størrelsen på stjernen. For eksempel, når en stjerne som er 30 ganger større enn Solen kommer til slutten av sitt liv, blir den til et sort hull.

Men for tre år siden snublet astronomer over restene etter en stjerne som var 40 ganger mer massive enn et sort hull og det de fant var ikke et sort hull, men en magnetar.

Magnetarer er bisarre objekter selv i astronomiverdenen og slår ofte rekorder når det gjelder størrelse og tetthet – de vokser seg ikke større enn en by, men veier mer enn Solen! De spinner også utrolig fort gjennom verdensrommet og er forbausende sterke magneter!

Enda merkeligere enn en magnetar, er en magnetar som er alene. Magnetarer blir formet av interaksjoner mellom to stjerner, som betyr at de trenger en følgesvenn for å eksistere. Men denne magnetaren ble funnet svevende rundt i verdensrommet på egenhånd.

Astronomer tror at like før noen massive stjerner utvikler seg til å bli sorte hull, vil følgesstjernen stjele noe av materien deres. Følgesvennen spiser nok av stjernen til at den ikke lenger er massiv nok til å bli et sort hull når den eksploderer, og en magnetar dannes i stedet.

Astronomer tror at en stjerne assisterte dannelsen av denne mystiske magnetaren, for så å bli kastet ut fra området av en kosmisk eksplosjon når magnetaren eksploderte. Så begynte jakten etter følgestjernen.

Denne uken, etter mange års jakt, har astronomer annonsert at de har fanget den mystiske følgesvennen som hadde forsvunnet av sted! Ved å finne ut hvor denne stjernen er, har astronomer enda flere bevis som støtter teorien deres om hvordan magnetarer blir til.

Kult å vite

Magnetarer er de sterkeste magnete i universet. Hvis det var en magnetar plassert halvveis mellom jorden og månen, ville den deaktivere magnetstripene på alle kredittkortene på jorden!

Share:

Afbeeldingen

Mysterie kosmische magneet opgelost!
Mysterie kosmische magneet opgelost!

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box