Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Когато вали на Слънцето
30 June 2014

Точно както се случва и на Земята, Слънцето има своите дни на лошо време - със силни ветрове и порои. Но за разлика от познатите ни дъждовни порои тук на Земята, на Слънцето дъждът не е от вода, а от електрически зареден, свръхнагорещен газ, наречен плазма. Плазмата пада със скорост от около 200 000 км/ч от горната атмосфера на Слънцето (наречена корона) на хиляди гигантски капки - всяка какпка е с големината на цяла държава!

Това умопомрачимо явление е открито за първи път преди почти 40 години. Сега физиците, които се занимават със слънчеви изследвания могат да го изучават в големи детайли, благодарение на новите орбитални слънчеви обсерватории и едва сега започват наистина да разбират как се образуват тези невероятни бури.

Оказва се, че плазмените валежи на Слънцето се образуват много подобно на валежите на Земята. Ако са на лице необходимите условия в слънчевата атмосфера, плазмата започва да се изпарява от повърхността на Слънцето и се образуват горещи плазмени облаци. Като се издигнат, тези облаци се охлаждат и падат обратно на Слънцето във формат на изключително горещ, плазмен дъжд.

Все пак, причините за създаването на плазмени облаци са доста по-различни от причините, които водят до образуването на дъждовни облаци на Земята. Слънчевите факели са едни от най-мощните експлозии в Слънчевата система. Те помагат да се нагрее слънчевата атмосфера поставят необходимите условията за изпарението на плазмата.

Cool Fact

Слънчевата корона е нагрята до невероятните 2 милиона градуса, за разлика от слънчевата повърхност, която си е направо хладка в сравнение (само 6000 градуса по Целзий). Все още не е ясно как слънчевата атмосфера се нагрява толкова много.

Share:

Afbeeldingen

Het regent dat het giet…… op de Zon
Het regent dat het giet…… op de Zon

Printer-friendly

PDF File
942,4 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box