Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Космически облак наблюдаван от най-сухото място на Земята
3 July 2014

Някои фотографии просто са твърде добри, за да ги пазим само за себе си - това е особено валидно за снимките на дълбокия Космос. Погледнете това вдъхновяващо изображение от Европейската Южна Обсерватория, например. Тази снимка показва малко изследван облак от космически газ и прах (познат като мъглявина), наречен Gum 15.

Тази фотография е заснета с голям телескоп разположен в един от най-екстремните региони на Земята; много суха и много отдалечена област на Чили наречена пустинята Атакама. Околността е толкова необичайна, че често е сравнявана с повърхността на Марс. Учените дори я използват, за да праявт изследвания свързани с търсенето на живот, които след това да се повторят от марсианските мисии.

Колкото и непригодна за живот да е пустинята Атакама, тя е най-подходящото място за един голям телескоп. С толкова малко вода, там почти никога няма облаци, които да покрият нощното небе. Няма градове, села или дори къщи наоколо, което означава, че няма никакво светлинно или радио замърсяване, което да попречи на астрономическите наблюдения.

И най-накрая, пустинята Атакама е разположена много високо, като по-голяма й част се намира на над 2500 метра надморска височина. Колкото по-високо е разположен един телескоп, толкова по-малко въздух има между него и космическото пространство. Въздухът може да изкриви и разсее светлината от някой далечен обект в последния момент, преди да достигне до телескопа. Земната атмосфера е това, което кара да звездите да примигват, все пак.

Благодарение на комбинацията от всички тези фактори, телескопте разположени в суровата Атакама могат да правят впечатляващо детайлни фотографии на Вселената, като представеното изображение тук.

Cool Fact

Космическите мъглявини като Gum 14 създават хиляди зезди за пеиод от около няколко милиона години.

Share:

Afbeeldingen

Kosmische wolk gezien vanaf de hoogste en droogste plek op Aarde
Kosmische wolk gezien vanaf de hoogste en droogste plek op Aarde

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box