Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Un stol de rațe cosmice a fost fotografiat
1 October 2014

Ai avut vreodată norocul de a vedea un stol de rațe pregătindu-se pentru a migra în regiunile mai calde pentru perioada iernii? Ele navighează în grup, modificându-și forma de la un model la altul. În mod normal aceste rațe zboară la o înălțime de 1000 de picioare (304.8m), aproximativ cât este înălțimea Turnului Eiffel. Dar, dacă privim mai sus, la o înâlțime și mai mare, dincolo de atmosfera Pâmântului, mult mai departe, putem devea un alt stol - Roiul Raței Sălbatice.

Pentru a vedea acest roi de stele ai nevoie de un telescop sau un binoclu, de ochi de vultur sau de o fotografie ca acesta.  Această imagine frumoasă ilustrează Roiul Raței Sălbatice așa cum a fost văzut de un telescop puternic din Chile.

Dacă te uiți de la distanță roiul de stele are forma unui stol de rațe în mișcare. Dacă însă te uiți mai în detaliu, roiul își pierde forma.

Din păcate stelele din acest tip de cluster nu au o relație foarte puternică între ele, motiv pentru care ele ajung să se împrăștie prin spațiu.  Uneori poate fi doar un singur membru al grupului care va da afară celelalte slele, alteori acestea pot fi atrase în afară de gravitația unei stele care trece prin apropiere.

În cele din urmă fiecare roi de stele va fi tras, împins și distorsionat atât de mult încât stele se vor împrăștia în depărtare și roiul va dispărea. Durata de viață a unui roi variaza foarte mult, de la câteva milioane de ani și pănă la sute de milioane de ani.

Supraviețuirea roiului depinde de consistența sa. Roiurile împachetate bine trăiesc cel mai mult, ceea ce este bine pentru roiul Raței Sălbatice care conține peste 3000 de stele.

 

Interesant

Cel mai vechi exemplu de astfel de tip de roi este de departe Berkeley 17; acesta are o vârsta de  10 -13 miliarde de ani!

Share:

Afbeeldingen

VLucht ruimte-eenden gevangen op camera
VLucht ruimte-eenden gevangen op camera

Printer-friendly

PDF File
1,3 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box