Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
E o pasăre? E un avion? Nu, e un Super-Pământ!
28 March 2012

Deși stelele arată toate la fel atunci când privim cerul nocturn, ele au o mare varietate de mărimi și culori. Culoarea unei stele depinde de temperatura suprafeței acesteia, și, în ciuda aparențelor, stelele albastre sunt mult mai fierbinți decât cele roșii! De fapt, stelele roșii sunt cele mai reci! Cele mai mici stele roșii, numite „pitice roșii”, sunt de departe cel mai numeros grup de stele din galaxia noastră, Calea Lactee. 

O echipă de astronomi a descoperit recent, cu ajutorul unui telescop mare, că planete solide, de dimensiuni apropiate de ale Pământului, sunt des întâlnite în jurul piticelor roșii. Planetele care sunt puțin mai mari decât a noastră au fost numite „Super-Pământuri”. 

Astronomii estimează ca aproximativ 4 din 10 pitice roșii din galaxia noastră au Super-Pământuri care orbitează în jurul lor la o distanță potrivită pentru a avea apă în stare lichidă (dacă sunt prea aproape, apa fierbe; dacă sunt prea departe, ea îngheață).

Cum avem în jur de 160 de miliarde de pitice roșii în Calea Lactee, este posibil să existe zeci de miliarde de planete apropiate de mărimea Pământului care au oceane. Este o descoperire importantă, pentru că astfel de planete ar putea găzdui forme de viață extraterestră!

Interesant

Soarele nostru e de aproape 100 de ori mai mare decât Pământul, dar e un pitic în comparație cu alte stele - un pitic galben, mai exact.

Share:

Afbeeldingen

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is een super-Aarde!
Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is een super-Aarde!

Printer-friendly

PDF File
924,0 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box