Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Un foc care arde în noapte
13 November 2013

Pe 5 noiembrie în fiecare an, mii de focuri gigante sunt aprinse în toată Marea Britanie. Aceasta este o tradiție în amintirea nopții în care un om numit Guy Fawkes a fost prins încercând să arunce în aer parlamentul britanic și să-l ucidă pe rege, în urmă cu 400 de ani.

Deși celebrarea eșecului lui Guy Fawkes are loc doar în Marea Britanie, întreaga lume se poate bucura de o priveliște similară în acest an! Dacă vă folosiți imaginația, puteți vedea un foc de tabără în această imagine a cerului de noapte, ceva care traversează toate frontierele și bucură oamenii din fiecare cultură! Norul roșu joacă rolul focului răsturnat, iar stelele albe albastre sunt scânteile care se pleacă din flăcări.

În realitate, acest nor roșu fantastic de gaz și praf și stelele tinere împrăștiate în jurul său, sunt toate parte dintr-un grup de stele numit NGC 3572. Majoritatea stelelor nu se nasc singure, ci în clustere, cu mulți ‘frați’ născuți în același timp, de la un singur nor de gaz și praf. Ele sunt aproape la aceeași vârstă, dar variază foarte mult în funcție de dimensiune, masă, temperatură și culoare.

Durata de viață a unei stele depinde foarte mult de cât de mare este atunci când se naște. O stea de cincizeci de ori mai masivă decât Soarele va avea o viață de numai câteva milioane de ani, în comparație cu Soarele, care va trăi aproximativ zece miliarde de ani.

Stele mult mai mici decât Soarele pot trăi trilioane de ani - mult mai mult decât vârsta actuală a universului nostru. Din acest motiv, grupurile de stele precum NGC 3572 oferă astronomilor laboratoare perfecte pentru studierea stelelor în diferite stadii ale vieții lor și pentru a învăța cum evoluează.

Interesant

Numai aproximativ 10% din norul din care a fost format acest cluster se va transforma în stele. Restul gazului și prafului vor mutate treptat în spațiu, de catre vânturile puternice ale acestor stele tinere, luminoase și calde.

Share:

Afbeeldingen

Knisperende sterrenhoop
Knisperende sterrenhoop

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box