Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Спящата красавица се събужда след дълга космическа дрямка
24 January 2014

Отдалечен на 800 милиона километра, докато се носи из Космоса през най-тъмните ъгълчета на нашата Слънчева Система, часовник с аларма отброява последни секунди. Той събужда малък космически кораб от дрямка продължила 2 години и половина.


Този малък космически кораб се казва Розета. След като е пътувала в Космоса почти 10 години, Розета се събуди в понеделник на 20-ти януари тази година, готова да продължи мисията си до кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.


Розета се зарежда чрез слънчевите лъчи от слънчеви батерии, така че колкото по-далеч от Слънцето отива, толкова по-малко енергия получава. Преди 30 месеца, Розета се бе отдалечила чак до орбитата на планетата Юпитер и трябваше да бъде приспана, за да пести енергия си.


След като се е носила цяло десетилетие из Слънчевата система, преминавайки покрай Марс и Земята няколко пъти и дори посещавайки няколко астероида, Розета, най-накрая, ще достигне крайната си цел по-късно през тази година.


През август, Розета ще започне да обикаля на орбита около кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. През първите два месеца, тя ще състави подробна карта на повърхността на тази комета в търсене на удобно място за кацане на малка сонда, която носи на борда си. Кацането е планирано за 11-ти ноември и ще бъде първият опит за кацане върху повърхността на комета до сега.


Ако тази изключително рискована мисия завърши с успех, тя ще донесе голяма награда. Кометите са като капсули на времето, реликви от епохата, когато Слънчевата Система тъкмо се е формирала. Изучаването на кометите ни помага да разберем как се образувал нашия дом във Вселената.

Cool Fact

Интересен факт: Заради огромното разстояние на Розета до Земята, са необходими около 50 минути, за да получим неините съобщения.

Share:

Afbeeldingen

Doornroosje ontwaakt uit een diepe ruimteslaap
Doornroosje ontwaakt uit een diepe ruimteslaap

Printer-friendly

PDF File
974,7 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box