Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Звездите на Волф-Райе направо ще те отнесат!
20 August 2014

Тази впечатляваща нова снимка от космоса съдържа много на брой ярки звезди и изглежда сякаш някой е пръснал кутийка с брокат отгоре й! Тази малка част от нашата Галактика съдържа хиляди, хиляди звезди и двете най-ярки области на заден фон се открояват още повече!

Светещият газ вдясно се нарича NGC 3576. Тъмните къдрави облаци крият стотици новородени звезди и звезди в процес на формиране.

Вляво е яркият звезден куп NGC 3603. Този куп има най-голяма концентрация на масивни звезди в нашата Галактика (в Млечния път има около 1300 звездни купа)!

Другото, което отличава този звезден куп, се крие в центъра му - система от четири масивни звезди, които са гравитационно свързани помежду си.

Тези четири звезди са наречени звезди на Волф-Райе, кръстени на двама френски астрономи, които са ги открили. Те са чудовищно масивни - 20 пъти повече от нашето Слънце, и са поне 5 пъти по-горещи!

Докато звездите на Волф-Райе са смятани за често срещани във Вселената, те живеят сравнително кратко и рядко се натъкваме на тях. В нашата Галактика са открити само 500.

Тъжната история на тези звезди, е че са обречени да живеят само няколко милиона години, преди да избухнат в ослепителна свръхнова (в сравнение с милиардите години, които нашето по-спокойно и стабилно Слънце ще живее). Но най-лошото е, че те сами си го причиняват!

Звездите на Волф-Райе са “ветровити” - звездният вятър на тези звезди изхвърля поток частици, много по-силен от обикновените звезди. Уви, заради силните ветрове, огромна част от тези частици се озовава в междузведното пространство. В резултат на това звездата губи материал колкото е необходим за създаването на три нови Земи.

Cool Fact

Най-масивната звезда във Вселената е звезда на Волф-Райе. Тази звезда е наречена със съвсем неоригиналното име “R136а1” и тежи 265 пъти повече от Слънцето!

Share:

Afbeeldingen

De grote, boze wolven blazen je weg!
De grote, boze wolven blazen je weg!

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box