Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Впечатляващи космически технологии възстановяват зрението
4 November 2014, Pleven

Милиони хора по света се подлагат на лазерна операция на очите, за да подобрят зрението си, но знаеш ли, че това е възможно, благодарение на технология, разработена за употреба в космоса?

Ако погледнеш в неподвижна точка, докато си накланяш или клатиш главата, очите ти автоматично се стабилизират, за да можеш да виждаш ясно, дори докато се движиш. Повечето биологични видове на Земята го умеят, чак до динозаврите. Това е хитър трик на природата, за който дори не се замисляме.

Зад кулисите, мозъкът ти постоянно получава съобщения от вътрешното ти ухо. Тези съобщения ти казват коя посока коя е, като така ти помагат да запазиш равновесие и да стабилизираш зрението си. Това е възможно заради гравитацията, която определя коя посока е надолу.

Но как астронавтите се справят в космоса, където гравитация няма? Как очите им се фокусират върху компютърните екрани, докато са на Международната космическа станция?

За да изследват този феномен, учените създават специален инструмент, за да измерят движенията на очите на астронавтите без да им пречат. Този инструмент се нарича уред за проследяване на очите. Това е каска с камера, която снима очите на астронавтите и записва накъде гледат.

Обратно на Земята същият уред помага на лекарите за провеждането на деликатни лазерни операции на очите, които подобряват животите на милиони хора!

Cool Fact

Космическите технологии влияят върху животите ни по много различни начини. Понякога влиянието е голямо, като например възможността да изпращаме информация около света за секунди и създаването на изкуствени крайници. Някои удобства са по-малки - като стелки за обувки и матраци с високоеластична мемори пяна.

Share:

Afbeeldingen

Techniek uit de ruimte voor leven op Aarde
Techniek uit de ruimte voor leven op Aarde

Printer-friendly

PDF File
995,0 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box