Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Kosmisk kart viser mer enn 200 millioner stjerner!
16 September 2014

For litt over 100 år siden kunne du gå ut og se på nattehimmelen og se tusenvis av blinkende stjerner, uansett hvor på Jorden du befant deg.

I dag gjør det elektriske lyset fra byer og tettsteder at bare noen av de mest lyssterke stjernene er synlige. Og nå som mer en halvparten av jordens befolkning bor i byer, vil 3 av 4 aldri få oppleve det magiske synet av en virkelig mørk nattehimmelen.

Hvis du besøker en øde park på en klar natt, kan du være så heldig at du ser det glødende båndet til Melkeveigalaksen som strekker seg over himmelen. Dette er utsikten vi har utover galaksen vår når vi ser gjennom galakseskiven dens.

Fordi solsystemet vårt ligger i den ytre delen av Melkeveien, kan vi se mot sentrum av galaksen og se flesteparten av galaksens stjerner (sammen med mange skyer av kosmisk støv og gass).

Ved å bare bruke øynene er det vanskelig å få øye på individuelle stjerner i de mest tettpakkede områdene i Melkeveien. Men teleskoper kan klare dette.

Ved å bruke et stort teleskop (med et 2,5 meter bredt speil) har astronomer satt sammen et usedvanlig detaljert kart over den nordlige halvdelen av galaksen vår. Kartet viser posisjonen til 219 millioner individuelle stjerner!

Kult å vite

Den nordlige delen av galaksen inneholder egentlig flere enn 219 millioner stjerner. Men dette nye kartet inkluderer ikke stjerner som er mer enn 1 million ganger svakere enn det blotte øyet kan se.

Share:

Afbeeldingen

Kosmische kaartenmakers
Kosmische kaartenmakers

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box